6 Şubat 2014 Perşembe

Olurunu Bulmak


Hükümet 17 Aralık’tan itibaren, üzerinde ki yolsuzluk lekesinin izini çıkarmak için elinden geleni yapıyor. Toplumdan yeteri ölçüde beklenilen tepkiyi alamamış olacak ki, sistematik olarak söylediği “paralel devlet” kelamından ufak ufak vazgeçmeye başladı. Almanya ziyareti dönüşünde Başbakan’ın normalleşme sürecinde olduğumuzu söylemeye başlamış. Bu kendinden emin oluş ve rahatlığın sebebi nedir peki? Ne kendini bu kadar rahat hissetmesine sebep olan? Tabi ki internet yasası ve yeni yargı paketidir. İnternet yasasıyla, “özerk” bir kuruluş olan TİB “sakıncalı” olan ne var ise engelleyecek. Peki, hâlihazırda sakıncalı olan içerikler nelerdir/hangileridir? Cevabı, mevcut tapeler, ses kayıtları vb. materyaller. Başbakan daha fazla zor duruma düşmemenin hesabını yaparak stratejik bir adım atıp, olası çıkacak ses kayıtlarını ve tapelerin kaynağını rahatça kesebilecek düzenlemeyi gerçekleştirdi. İkinci aşama, içeriğinden anlaşılabileceği gibi yeni yargı paketinin kabul edilmesi olacak. Her açıdan anti-demokratik olan bu paket geçer ise, AKP’nin “anlının akıyla” yolsuzluk davasından çıkmasına sebep olacak. Tek tek maddeleri yorumlamayı size bırakıyorum. Benim dikkatimi çeken maddeler şunlar;
* “İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, teknik araçlarla izleme, gizli soruşturmacı görevlendirme ve taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma koruma tedbirleri bakımından karar verme yetkisi tek hâkim yerine ağır ceza mahkemesine verilecek. Mahkeme bu kararı oybirliğiyle alacak.
* “Dinlemelerde kimin telefonu dinleniyorsa bizzat ismi yer alacak
Kolluk görevlileri telefon dinlenmesine ilişkin talepte bulunurken tedbir uygulanacak hattın sahibini gösterir belgeyi de talebe ekleyecek. Böylelikle dinleme kararı verilirken kimin hakkında verildiği açıkça bilinecek.
* “Kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek cezalar önemli derecede artırılacak.
* “Telefon dinlenmesine, gizli soruşturmacı görevlendirilmesine ve teknik takip yapılmasına karar verilmesi için yeni bir usul benimsendiğinden, daha önce bu işlemler için alınan kararların geçerliliğini devam ettirebilmesi için 15 gün içinde bu Kanun hükümleri uyarınca yeniden karar alınması zorunluluğu getirilecek.”
Asıl korkum ise yasama, yürütme, yargının oluşturacağı bir nevi “tahkikat komisyonu” oluşturulacak olması.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder